STORY FEMME: mirada i gènere en la cultura audiovisual
Taller de gènere joves i adults
El projecte Story Femme: mirada i gènere en la cultura audiovisual és un projecte de tallers per analitzar la mirada en la cultura audiovisual des d’una perspectiva de gènere exposant les bases del masclisme i la seva interrelació amb el llenguatge audiovisual com a mitjà que comunica significat i exerceix una violència simbòlica cap a les dones. En el taller ens centrem en el diàleg i el debat per fomentar la reflexió sobre la el nexe entre la cultura fílmica i el patriarcat.
El llenguatge fílmic històricament narra una visió del món, de les relacions, del gènere i de la dona construïda des del punt de vista de la masculinitat heteronormativa comportant la cosificació de les dones i l’exclusió de la diversitat de mirades. A partir de material gràfic i fílmic descobrirem com es construeixen tradicionalment les narratives audiovisuals per qüestionar-les i desarticular-les. Coneixerem la seva relació amb la perpetuació de la violència de gènere identificant la violència simbòlica cap a les dones en la cultura audiovisual per a reflexionar sobre com aquesta ens afecta a escala individual i col·lectiva.
Així adquirirem eines per la detecció del masclisme en l’audiovisual i reeducarem la nostra mirada amb l’objectiu de fomentar la construcció de noves narratives audiovisuals que promoguin la diversitat de mirades. Treballem a partir d’exercicis que afavoreixen el debat i la reflexió i, també, visionarem material fílmic que promogui la diversitat i una mirada femenina per tal de conèixer noves modalitats de narració audiovisual que trenquen amb la norma i erigeixen nous imaginaris audiovisuals alternatius i positius.