Som una entitat sense ànim de lucre que genera projectes artístics, socials i culturals. Treballem des de diferents àmbits artístics:
el teatre, l’expressió corporal, l’audiovisual i la fotografia, per tal de d’aprofundir i reflexionar sobre temàtiques socials d’actualitat.

Follow Us

Aniversari Mousiké: 25 anys no son rés!

Aniversari Mousiké: 25 anys no són rés!

Celebració de l’efemèride de Mousiké

Volem celebrar amb tots vosaltres l’efemèride de Mousiké com a entitat del barri del Poble-Sec que fa 25 anys que genera projectes artístics, culturals, educatius i socials d’impacte social.

Per fer-ho us convidem el dissabte 27 de juliol a la Plaça de Valerie Powles (CAP Les Hortes) a una jornada plena de propostes: començarem a les 12:30h amb un vermut acompanyat de música amb violoncel elèctric a càrrec del Jordi Claret que culminarà en una arrossada popular a les 14h amb el suport de Menja’t Montjuïc. A la tarda continuarem a les 16:30h amb la presentació del llibre La Mirada amb l’editorial Neret, projecte vinculat al barri i a les persones de Llar Hospitalitat, i a les 17:30h tindrem un escenari de micro obert al barri per celebrar els 25 anys de Mousiké, l’art ens mou!  Continuarem amb l’actuació de Dalmau Boada a les 18.30h i a les 19:30h clourem la celebració amb una gran festa al ritme de rumba amb els Tripianes!

Al llarg de tota la jornada hi haurà barra i part dels beneficis es donaran a Bona Voluntat en Acció, també del Poble-Sec!

Comptem amb la col·laboració i participació de Jam Circus i Menja’t Montjuïc per fer possible aquesta festa!

L’accés és obert i gratuït, us esperem a la plaça!

Animat a participar en el micro obert al barri: Mousiké, l’art ens mou! 

Com? Contacta amb nosaltres a mousikeprojectes@mousike.cat amb la teva proposta!

STORY FEMME: mirada i gènere en la cultura audiovisual

STORY FEMME: mirada i gènere en la cultura audiovisual

Taller de gènere joves i adults

El projecte Story Femme: mirada i gènere en la cultura audiovisual és un projecte de tallers per analitzar la mirada en la cultura audiovisual des d’una perspectiva de gènere exposant les bases del masclisme i la seva interrelació amb el llenguatge audiovisual com a mitjà que comunica significat i exerceix una violència simbòlica cap a les dones. En el taller ens centrem en el diàleg i el debat per fomentar la reflexió sobre la el nexe entre la cultura fílmica i el patriarcat.

El llenguatge fílmic històricament narra una visió del món, de les relacions, del gènere i de la dona construïda des del punt de vista de la masculinitat heteronormativa comportant la cosificació de les dones i l’exclusió de la diversitat de mirades. A partir de material gràfic i fílmic descobrirem com es construeixen tradicionalment les narratives audiovisuals per qüestionar-les i desarticular-les. Coneixerem la seva relació amb la perpetuació de la violència de gènere identificant la violència simbòlica cap a les dones en la cultura audiovisual per a reflexionar sobre com aquesta ens afecta a escala individual i col·lectiva.

Així adquirirem eines per la detecció del masclisme en l’audiovisual i reeducarem la nostra mirada amb l’objectiu de fomentar la construcció de noves narratives audiovisuals que promoguin la diversitat de mirades. Treballem a partir d’exercicis que afavoreixen el debat i la reflexió i, també, visionarem material fílmic que promogui la diversitat i una mirada femenina per tal de conèixer noves modalitats de narració audiovisual que trenquen amb la norma i erigeixen nous imaginaris audiovisuals alternatius i positius.

Hem rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

RESERVA

PRODUCCIONS I COPRODUCCIONS TEATRALS

Forasters vindran…(2021) de Marta Galán

El coro ¿Para qué sirve la tragedia? (2023-24) de Juan Navarro

V7: l’art de silenciar (2023) de Susanna Barranco

Produccions i coproduccions teatrals

Projecte actiu

Des de Mousiké fomentem la gestació de projectes artístics que treballen d’acord amb els nostres valors i objectius produint i coproduint peces teatrals que contribueixen a la sensibilització i transformació social a tarvés de la creació escènica:

  • En lo alto para siempre (2019-20) de Juan Navarro

  • El coro ¿Para qué sirve la tragedia? (2023-24) de Juan Navarro

  • V7: l’art de silenciar (2023) de Susanna Barranco

SEXUALITATS: consentides, desitjades i plaents

SEXUALITATS: consentides, desitjades i plaents

Taller de gènere per a infants, joves i adults

El projecte Sexualitats | consentides, desitjades i plaents és un projecte de tallers per reflexionar sobre la violència sexual a partir del debat i l’expressió teatral i corporal. La sexualitat femenina s’ha construït des del punt de vista masculí i respon a un model patriarcal, en el qual la visió del món i de les relacions socials estan centrades en l’home, i es discrimina i invisibilitza les dones. Tal és així que la sexualitat femenina continua sent vista com una font de perill més que de plaer per a les dones. Aquestes relacions de poder discriminen històricament la dona, propicia les relacions abusives i és la causa de la violència contra les dones. Amb el taller Sexualitats abordarem la sexualitat des d’un punt de vista empoderador i feminista alhora que proposarem estratègies per construir la sexualitat des del respecte, la llibertat i el plaer, fent també èmfasi en la denúncia d’aquelles actituds abusives i de les violències masclistes.. 

Hem rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

RESERVA

JORNADES DE FORMACIÓ AL PROFESSORAT EN GÈNERE

Jornades de formació al professorat en gènere

Projecte de formació per a adults

Gràcies a la nostra experiència treballant en els nostres tallers de sensibilització dins dels projectes Teixint Valors i Teixint Complicitats pels centres educatius de Catalunya, proposem realitzar unes jornades de formació en gènere pel professorat. Un dels propòsits és aconseguir un feedback amb les escoles per tal que les seves experiències a les aules ens serveixin també per ampliar i millorar els nostres projectes. De la mateixa manera, les diverses sessions podran servir per crear xarxa i connexions entre les diverses escoles i instituts i així, també puguin compartir un feedback entre ells i elles.

Aquestes jornades destinades al personal educatiu dels centres consistiran en una presentació i apropament dels diversos tallers que desenvolupem sobre temàtiques socials com la prevenció de la violència de gènere (també en l’àmbit digital), la desconstrucció del mite de l’amor romàntic i noves masculinitats, reflexió sobre la diversitat d’identitat, d’expressió i d’orientació de gènere i noves mirades als cossos normatius i no normatius. Amb aquests tallers, el material pedagògic i els exercicis d’expressió corporal i teatral, el professorat podrà incorporar i compartir tant contingut teòric com pràctic amb l’alumnat dels seus respectius centres educatius.

Actualment s’han dut a terme formacions a Catalunya, Comunitat de Madrid i Comunitat Valenciana. 

Hem rebut el suport de l’ICUB i el Ministerio de Igualdad

DONES I FRONTERA

Dones i frontera

Taller de gènere i fet migratori per a joves i adults

El projecte Dones i Frontera vol
recuperar la memòria històrica d’una sèrie de dones artistes que van formar part del context sociopolític de la Segona República, la Guerra Civil i la posterior dictadura. Molts autors de la Generación del 27 són molt reconeguts entre el públic general i han estat estudiats en molts àmbits, però en el cas de les dones artistes que van formar part d’aquesta generació han estat silenciades.
Amb aquest projecte es vol recuperar la memòria d’aquelles dones artistes que no van tenir un reconeixement en el seu context, o que amb el pas del temps han estat oblidades.
Aquestes artistes, malgrat haver estat silenciades o no reconegudes pel franquisme, formen part de la nostra memòria històrica, si no donem veu a aquestes figures femenines tenim una memòria incompleta. Per recuperar aquesta memòria es donarà a conèixer un conjunt d’artistes de l’època, com va ser el cas de les  anomenades Sinsombrero, entre d’altres dones que van dur a terme una feina molt important a favor de l’art i la revolució.
A partir de la reivindicació d’aquestes dones artistes es voldrà mostrar el retrat d’una generació històrica que ha construït el nostre present, i que ens permet reflexionar sobre la importància de l’art com a eina i element  reivindicatiu. Es vol mostrar i recuperar una memòria històrica completa, que sense les dones artistes que han estat silenciades o oblidades mai podrà ser-ho. De la mateixa manera, el projecte vol donar eines per reflexionar sobre conceptes bàsics relacionats amb la història de la Guerra Civil Espanyola, l’exili i el franquisme.

Hem rebut el suport del Memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya i Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona. 

RESERVA

COSSOS

Cossos

Taller de gènere per a infants i joves

El projecte Cossos és un taller que reflexiona al voltant de la idea del cos per entendre com és la nostra mirada i la dels altres. A partir d’una mirada interna i externa, de com el vivim i l’estimem, analitzarem també quina imatge projecta la nostra societat sobre l’ideal dels nostres cossos mitjançant el debat i l’expressió corporal i teatral. L’activitat trenca amb la idea preestablerta de cos normatiu per tal d’oferir altres maneres de concebre el nostre cos. Un cos entès com a eina per canalitzar emocions, de plaer, de poder, d’identitat però també com a eina de llibertat i d’opressió. L’objectiu és crear nous models de representació i de relació positius i evidenciar les idees preconcebudes i les microviolències presents en la nostra realitat quotidiana en relació amb els cossos dissidents.

Hem rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Igualdad, la Diputació de Barcelona i l’Institut Català de les Dones.

RESERVA

LA MIRADA

PUBLICACIÓ DE “LA MIRADA”
NERET EDICIONS. 2024

«Veure és un mecanisme, mirar és una actitud»

«No es conformin a tenir una mirada automatitzada, pobra i empobridora; vostès mereixen gaudir d’un món multicolor, ric en tota mena de diversitats, més realista i amb menys prejudicis.»

Això és La Mirada: un projecte teatral fotogràfic que té com a protagonistes a persones amb capacitats diverses i que treballa posant-les al centre.

El llibre conté, a més, diverses reflexions al voltant del lloc que aquestes persones necessiten ocupar en el nostre imaginari, i aporta un seguit d’eines i recursos que ens conviden a moure el punt de vista des del qual ens mirem.

COMPRAR

La Mirada

Projecte de fotografia per a adults

La Mirada és un projecte artístic dirigit al col·lectiu de persones amb capacitats diverses del Poble Sec, concretament amb els membres de la Fundació Hospitalitat. El projecte s’ha establert un vincle amb les persones que viuen en aquesta llar a través de la fotografia i la narrativa oral per això hem realitzat diferents activitats amb ells i elles per tal d’introduir-los en el món d’aquesta disciplina artística mitjançant la reflexió de diferents temàtiques del seu dia dia. Aquest projecte dirigit per Susanna Barranco com a directora artística de Mousiké neix amb la intenció de reivindicar l’estigma i el rebuig que pateix aquest col·lectiu. El resutat final és una exposició fotogràfica fruït dels vincles i les reflexions que hem viscut durant aquests mesos.

Crèdits

Producció: Associació Teatral Mousiké

Direcció i Fotografies: Susanna Barranco 

Participació Fundació Hospitalitat:

Susanna Urios (direcció) i Xavi de La Varga (Psicòleg) 

Membres participants: Cristian Martin, Esme Salas, Helena Santos, Helena Vicente, Isabel Ruiz, Javi Lucas, Josep Roig, Luis Montellà, Manel Roque, Adriano Ochoa, Mari Carmen Alvarez, Mariano Olleta, Marta Seller, Paco Escobar, Cristina Requena, Rosa Maria Pons, Vicente Mansilla

Disseny gràfic i maquetació: Vanina de Monte

Assessorament: Gustavo Germano 

Col·laboració: CC Sortidor i Espai la Puríssima

Suport: ICUB

Agraïments: Marc Bartomeus

Folletó La Mirada

FORASTERS VINDRAN…

Forasters vindran…

Projecte de producció executiva teatral per a joves i adults

“Forasters vindran…” és un projecte de recerca comunitària i documental que posa en relació un grup d’avis i àvies de la migració interna a Barcelona als anys 50′ i 60′ amb un grup de joves de la migració global i que orienta aquests continguts cap a la creació d’una obra escènica documental. 
Una coproducció de: Teatre Lliure i Marta Galán Sala / TRANSlab.
Suport: Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura
Disseny i coordinació dels processos comunitaris: Marta Galan / TRANSlab.
Dramatúrgia i direcció: Marta Galán Sala.
Producció executiva: Mousiké – Susanna Barranco
Assistència a la producció executiva: Dolors Galí.
Formacions i Laboratoris artístics amb els joves de la Fundació Comtal: Creació de raps i producció temes musicals amb Muhammad Elasri / Elasri Música-Estudio Khay (Terrassa) i Ismael El Sabanne, creació visual i plàstica amb Nicolas Spinosa, cos i acrobàcia amb Pau Dudekula
Recerca històrica i mediació comunitària migració anys 50’s i 60’s a Barcelona: Pablo G. Morandi i Andrés Antebi (Observatori de la Vida Quotidiana).
Recerca teòrica i assessorament en els continguts sobre migració i acompanyament psicoterapèutic en metodologies comunitàries: Silvia G Marquez
Càmera i enregistrament en vídeo dels laboratoris: LaBarrancoFilms (Càmeres: Susanna Barranco, Christian Guiriguet. Assistent producció: Meritxell Casas. Assistent rodatge: Facundo Savarino)

Accions pedagògiques i recerca comunitària i documental. Joves del programa “construeix-te” de la Fundació Comtal: Lamin Ceesay, Hagouna Kande, Redouane Kabouri, Abdul Mutalib, Alhadj Mane, Moussa Ben Sliman, Mohamed Aamir, Mohamed Ben Moula, Mohamed Moustapha, Ouissame Chami, Ousmane Sarr, Issa Diarra, Aboubacar Sidik Toure, Hassan Baiherr, Ousmane Nadeen i Mohamed Benazzoor
amb l’educadora Maria Abella

Veïns i veïnes del projecte artístic comunitari de l’Antic TeatreMaria Isabel Gutiérrez, Aurora Roig, Graciela Alonso, Jonathan Ballester, Enrique Ibáñez, Emilia Martín, Mercè Martínez, Francesca Navarrete, Mari Creu Paván, Yolanda Prieto
acompanyament terapèutic Montserrat Iranzo
registre i edició en vídeo Abel Montes

Grup de treball sobre migració dels 50’s i 60’s als barris de El Carmel, La Teixonera, Sant Genís dels Agudells i Trinitat Vella: Custodia Moreno, Francisco Rosales, Francisco Barranco, Gracia Alférez, Lolina Alférez, Francisco Arévalo, Jose María Calvo “El Rubio” i Trinidad Abadía

Col·laboren: Programa BornLab d’El Born, Centre de Cultura i Memòria, coordinat per Transductors i La Laberinta, UOC / Estudis de Ciències de l’Educació i Psicologia i Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre.
Suport: Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura

XX: violència de gènere a les xarxes socials

XX: violència de gènere a les xarxes socials

Taller de gènere per a joves

El projecte XX és un projecte de tallers per reflexionar sobre la violència masclista dins de les xarxes socials a partir del debat i l’expressió teatral i corporal. El projecte que s’adreça als joves el que pretén és donar-los veu i situar-los en el centre d’un procés creatiu perquè prenguin consciència de les microviolències i de la representació tradicional de gènere, amb l’objectiu de crear nous models de representació i de relació positius i evidenciar les idees preconcebudes i les microviolències presents en la realitat quotidiana, i com aquestes violències també estan presents en l’àmbit digital.

L’objectiu principal del projecte XX és fomentar la consciència entre els joves de la violència de gènere i com aquesta actua en l’àmbit digital. 

Per tal de poder abordar aquesta situació i prevenir aquest sector de la població és convenient treballar-ho conjuntament mitjançant l’ús de les TICs donat que els més joves viuen, socialitzen i creixen dins l’espai virtual. A través d’aquestes se’ls pot oferir un seguit d’eines i recursos per identificar els primers signes de violència, trencar mites i estereotips, així com crear consciència social.

Hem rebut el suport del l’Ajuntament de Barcelona, ICD, de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio de Igualdad. 

RESERVA
MOUSIKÉ

Passeig Montjuïc, 74. Local 3.
08004 Barcelona
mousikeprojectes@mousike.cat
934 433 062 / 610 743 453

segueix-nos a:

La configuración de privacidad
Utilizamos cookies para mejorar su experiencia mientras utiliza nuestro sitio web. Si está utilizando nuestros Servicios a través de un navegador, puede restringir, bloquear o eliminar las cookies a través de la configuración de su navegador web. También utilizamos contenido y scripts de terceros que pueden usar tecnologías de seguimiento. Puede proporcionar su consentimiento de forma selectiva a continuación para permitir incrustaciones de terceros. Para obtener información completa sobre las cookies que utilizamos, los datos que recopilamos y cómo los procesamos, consulte nuestra La configuración de privacidad
Youtube
Consentimiento para mostrar contenido de - Youtube
Vimeo
Consentimiento para mostrar contenido de - Vimeo
Google Maps
Consentimiento para mostrar contenido de - Google